Programul financiar pentru Grecia, alimentat din împrumuturi de la statele zonei euro și FMI, trebuie suplimentat cu 11 miliarde euro până la sfârșitul anului 2015, a avertizat FMI, menționând că necsarul de finanțare ar putea fi mai mare dacă estimările privind economia se dovedesc prea optimiste.
Grecia are un deficit de finanțare de 4,4 miliarde de euro anul următor și de încă 6,5 miliarde de euro în 2015, potrivit unui raport al FMI, citat de cotidianul Wall Street Journal.
Statul elen ar putea avea nevoie de și mai mulți bani, dacă economia țării va avea o evoluție mai slabă decât estimează FMI sau dacă guvernul nu-și atinge țintele de venituri din programul de privatizări, a declarat șeful misiunii FMI în Grecia, Poul Thomsen.
„Există în mod cert riscuri privind prognoza economică pentru anul următor. Presupunerea privind o recuperare graduală se bazează pe așteptarea unei revenirii a consumului și investițiilor, precum și pe implementarea susținută a politicilor și pe susținerea politică amplă a programului”, a spus el.
Miniștrii de Finanțe ai statelor europene vor trebui să se întâlnească și să-și asume angajamente privind deficitul de finanțare pentru 2014 la următoarea evaluare a acordului cu Grecia în cadrul Consiliului de Conducere, a afirmat Thomsen.
„Nu mă îndoiesc că va începe o recuperare gaduală anul următor. Momentul exact este problema”, a adăugat el.
Raportul notează că Grecia are nevoie de o reducere a datoriei echivalentă cu 4% din PIB pentru a atinge o țintă de îndatorare de 124% din PIB până în 2020.
Un oficial al Uniunii Europene a declarat săptămâna trecută că programul financiar pentru Grecia trebuie suplimentat 3,8 miliarde de euro până la sfârșitul anului următor.
Deficitul de finanțare a apărut după ce mai multe bănci centrale din zona euro au refuzat să rostogolească obligațiuni ale statului elen. Programul financiar pentru Grecia convenit anul trecut a luat în considerare rostogolirea acestor datorii.